NyföretagarCentrum
Program
Om oss
Nyttigheter
Nätverk
Kontakt
Hem
Affärsplan   | Inspiration  |  Administration  |  Myndigheter  |  Pengar & Trygghet  |  Norden  |  Filminslag

Affärsplan ONLINE och Checklista
Affärsplanen är det aktiva redskapet som hjälper dig att ta ställning i en mängd frågor du måste relatera till i ditt planeringsarbete för att starta eller utveckla ditt företag.
Du arbetar aktivt med affärsidé, marknad, strategi, kalkyler & budget etc.

Gemensamt med oss på Nyföretagarcentrum får du möjligheter att testa om dina idéer är hållbara och om de går att genomföra på ett bra sätt.


Gör din affärsplan ONLINE - Klicka HÄR.

Kom i gång direkt! Du får omedelbar tillgång till bra kalkylredskap samt resultat och likviditetbudget etc.

Enkelt att jobba i molnet var du än befinner dig:
1) Skapa ett helt eget konto med inloggning. Fyll i, ge ditt företag ett arbetsnamn, författa, svara på frågor, räkna i budget mm. 3) Spara vad du gjort och fortsätt när det passar. Allt är kvar. 4) Logga in och fortsätt, spara ändringar och tillägg. 5) Skriv ut din affärsplan. Den ligger kvar.

Lycka till


.....eller ladda ner ett dokument och ta fram blyertspennan.
Hämta Affärsplanen som pdf-fil för utskrift.
Läs igenom och skriv ut det du behöver.
Du får ett instruktivt dokument där penna och suddgummi kommer bra till användning
Affärsplanen - En nödvändig vägledning.pdf (920,8 kb)

Här är Checklistan - Din snabböversikt.
Att komma rätt redan från början hjälper dig i planeringsarbetet. Använd Checklistan och få en god överblick!

Affärsidén - ditt budskap
Formulera Din affärsidé- skriv ner den- Den måste vara begriplig. Är den inte det är risken stor för att ingeting fungerar! Vem vänder Du dig till? Vad erbjuder Du? Varför är just Du intressant som samarbetspartner/leverantör?

Marknadens behov- en grundläggande förutsättning
Utgå alltid från marknadens behov- inte Dina egna! Är det en produkt Du försöker hitta kunder till, eller är det ett kundbehov Du försöker finna en lösning till? Skillnaden är betydande om man säljer "hål eller borr". Lär känna Dina kunder, deras köpbeteenden, köpkraft och behov av mervärden.

Dina personliga förutsättningar
Vad är Du bra på? Vad är Du mindre bra på? Räcker Du till eller behöver Du komplettera dina kunskaper? Vad behöver Du hjälp med? Är Du stresstolerant, säljande, envis etc? Har du förmågan att avveckla verksamheten om den inte fungerar? Vad tycker din familj? Skriv kontrakt med familjen innan Du börjar! Undvik överetablerade eller hobbybetonade branscher om Du avser leva på din verksamhet.

Det personliga nätverket
Vilka personer är dina bollplank i olika frågor? Förse Dig med ett personligt rådgivande och utvecklande nätverk till stöd under företagets tre första år! Hur skall din styrelse vara sammansatt- moster i Örebro- eller företagsvana personer? Ha en plan för aktivt mingel på olika sätt.

Marknaden och konkurrensen
Lär känna Din marknad! Vem är dina konkurrenter? Ta reda på vad de gör och hur de arbetar.

Marknadsföring och reklam
Målet är att vara det självklara valet för "Dina kunder". Ansiktet utåt är A och O. Företagets affärsidé tillsammans med olika särerbjudanden är de budskap Du skall föra ut till Din utvalda marknad. Skjut inte myggor med kanon, sök kunskap om "rätt" sorts marknadsföring för Din verksamhet. Personlig försäljning, hemsida och andra internetaktiviteter,reklammaterial mm, samt uppföljning av varje marknadsföringsaktivitet måste vara på topp.

Rätt tidpunkt
Strategisk planering är ett måste! Var realistisk- Hur ser läget ut på Din marknad? Hur är Din personliga situation? Är Du tillräckligt väl förberedd? Även om "tåget går" kanske det enda vettiga är att skjuta upp företagsstarten till en mer lämplig tidpunkt.Upprätta en tidsplan över Dina mål och delmål.

Budget och lönsamhet
Varje aktivitet i företaget kostar pengar och leder förhoppningsvis till intäkter och lönsamhet. Upprätta alltid en resultatbudget och en likviditetbudget för de kommande tolv månaderna. Tänk på att likviditetsbudgeten skall spegla Din försäljningsbudget inkl. säsongsvariationer etc.

Finasiering
Du måste vara beredd att satsa eget kapital för att banker och andra finansieringsinstitut skall vara intressade att göra affär med Dig. Pröva om Du kan vara aktuell för ett Mikrolån? Vårda Din bankkontakt, redovisa öppet Din affärsplan inkl. budget, löpande uppföljning mm. Det lönar sig inte att "mörka några kort". Undvik personligt borgenåtagande.

Kompanjonsavtal, hyresavtal etc.- Vänd Dig till affärsjuristen.
Tänk efter innan du säger Ja - ångervecka existerar inte för företag. Kontrollera alla avtal som Du avser ingå. Upprätta avtalen innan Du drar igång på allvar. Se upp med avtalens tidslängd, i många fall är Du personligt ansvarig! När tvisten väl är ett faktum är avtalen viktiga dokument. Helt säkert är att varje kompanjonskap upphör med tiden. Kompanjonsavtalet kan reglera effekterna samt vara till stöd i den dagliga driften.

Bokföring och redovisning- Nära samarbete med revisorn.
Vem styr vem? Har Du kontroll över företagets ekonomi? Alla näringsidkare är bokföringsskyldiga. Sköt Din dagliga bokföring i dialog med Din revisor eller den bokföringshjälp Du samarbetar med. Sköt Dina administrativa rutiner på fasta tider- Varför inte varje fredag efter lunch?

Skatter, avgifter, tillstånd lagar samt val av rätt företagsform.
Registrera Dig/företaget för moms och F-skatt hos skattemyndigheten- de hjälper Dig till rätta. Besök deras informationsträffar. Osäker? Vänd Dig till revisorn. Försäkra Dig om att Du har alla nödvändiga tillstånd från myndigheterna klart före start. Företaget registreras hos Bolagsverket. Väg fördelar mot nackdelar i olika företagsformer. Hur minskar Du det personliga risktagandet och vad blir skattekonsekvenserna? Ta revisorn till hjälp.

Försäkringar - Ditt ansvar
Som företagare står Du i princip utan försäkringsskydd- såväl personligen som för företaget. Du MÅSTE teckna fullgoda försäkringar. Låt försäkringsbolagen och försäkringskassan analysera och lämna offert. Tänk på materiella förluster, ansvarssituation, sjukvård, sjukdom, avbrott, kompanjonsförsäkring, pension och arbetsmarknadsförsäkringar etc.

Boka Rådgivningstid hos Nyföretagarcentrum!
VÅRT ERBJUDANDE:

"10 000 startade företag kan inte ha fel"

Kom till oss för här få du veta saker
du inte viste, men säkerligen behöver.

Vi ger blivande och nystartade
företag objektiv, konfidentiell
och kostnadsfri rådgivning
före Start – under Start – efter Start


Snabblänkar:
Boka rådgivning >
Boka återbesök >
Besök våra inspirationsmöten & seminarier >
Nyhetsbrev >
Kontakta oss >

Nyföretagarcentrum
Skåne Nordväst
Facebook
startaatdrivaeget.com

Helsingborg: Kolmätaregränd 11A
T 042-18 18 20 · Karta

Landskrona: Östervångsplan 15
T 0418-40 30 50 · Karta

Ängelholm: Järnvägsgatan 5
T 0431-828 29 · Karta
Hur gör vi?
Nyföretagarcentrum erbjuder kostnadsfri, konfidentiell och objektiv starta eget rådgivning, coaching och mentorskap tillsammans med ett stort aktivt nätverk inom näringslivet skapar basen...
Läs mer >

Vilka är vi?
Vi är certifierade och diplomerade rådgivare inom ”NyföretagarCentrum Sverige” med näringslivet som initiativtagare och huvudfinansiär. Vi har rådgivnigskontor i Helsingborg, Landskrona och Ängelholm...
Läs mer >

Vad åstadkommer vi?
Nyföretagarcentrum har prövat över 18.000 affärsidéer, varit involverade i över 9.000 nya företag som skapat sysselsättning på nivån 16.000 människor som bor i Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga...
Läs mer >